Minőség

 

„A MINŐSÉG”-ről ŐSZINTÉN:

Dobó István szerint „…a vár ereje nem a falakban, hanem a védők lelkében vagyon!”

A csarnok MINŐSÉGE nem az építőelemekben, hanem az építők hozzáállásában van.

A kivitelezők többé-kevésbé ugyanolyan minőségű alapanyagokat használnak, főleg azért, mert nincs más. Az egyes gyártók ugyanúgy 10 év garanciát vállalnak termékeikre.

Mégis tárgyalásai során tapasztalni fogja, hogy a csarnoképítők között nagyon sokan vannak, akik a MINŐSÉGre hivatkozva szándékoznak Önt „lehúzni”, mondván:

– „Mi csak minősített anyagokat használunk…”, vagy

– „Az igaz, hogy sokkal többe kerül, de ezért minőséget kap…”, vagy

– „Mi ILYEN-OLYAN minőségbiztosítási rendszerrel dolgozunk, ezt kell meg fizetni…”, és még lehetne sorolni a jobbnál jobb szövegeket

Mikor ezeket hallja, jól nyissa ki a pénztárcáját…, vagy csukja be, és szaladjon el, de kezdjük mindjárt az elején:

– Valamennyi beépítésre kerülő anyagnak rendelkeznie kell ÉMI vagy CE minősítéssel

– A jó MINŐSÉGet nem kell külön megfizetni, az jár Önnek, benne van az árban. Valamilyen szinten minden emberben megvan a jól végzett munka örömének igénye, a siker utáni vágy. A munka jó minőségű elvégzéséhez csupán 5~10%-al több odafigyelés kell, mint a rosszul végzetthez, valahogyan pedig mindenképpen el kell végezni. Hogy mennyire lesz „minőségi” a munkavégzés, azt ma már nem a kivitelező cég első embere vagy felelős műszaki vezetője, nem is a munkavállalók emberi és szakmai hozzáállása, hanem az Építtető és az által kötelezően megbízott műszaki ellenőr döntései határozzák meg a tervek alapján.

– A minőségbiztosítási rendszerekről meg annyit, hogy „a király meztelen…”, csak senki sem meri kimondani. Napokkal a tanúsítványt kiállítók érkezése előtt nyújtott műszakban, sőt éjszakába nyúlóan lázas munka folyik a cégeknél. Évike és Zsuzsika (vagy Vivien és Fruzsina) a sebességtől füstölő tollal (vagy billentyűzettel) töltögetik a jegyzőkönyveket és egyéb dokumentumokat, hogy az ellenőrzés mindent rendben találjon. Ez meg is történik, tanúsító és tanúsított egy kávé (vagy „egy fél disznó”) felett összekacsint, majd újabb jelentős pénzösszeg átutalásának ellenében meghosszabbítják a büszke tanúsítványt… Megnyugtathatok mindenkit; függetlenül attól, hogy mi áll a papírokon, Józsi bácsi (vagy Pista bácsi) továbbra is ott fogja az acélt elvágni, ahol neki tetszik, és Lacika (vagy Sanyika) továbbra is ugyanúgy hegeszt majd, ahogy az apjától tanulta…Persze az is lehet, hogy „rossz szeletet kaptam a tortából”, és dolgok másképpen történnek. Sőt biztos is, hogy minden rendben folyik, de én még olyant nem láttam…

 

MI LEHET MÉGIS A MINŐSÉG KULCSA?

A gyártás és szerelés folyamatos és részletes ellenőrzése a tervek alapján.

Erre alkalmazni kell egy nagy tapasztalattal rendelkező szakembert, akinek nincs más dolga, mint sétálgatni a gyártócsarnokban vagy az építés munkaterületén, folyamatosan egyeztetve a felelős műszaki vezetővel és az Építtető műszaki ellenőrével, továbbá mérni, mérni és mérni…

Átnézve mások honlapját, rám telepedett a kisebbrendűségi érzés. Csupa tökéletes, nagyformátumú, soha nem hibázó céggel kell versenyeznünk az Ön megbízásáért. Mi pedig –ellentétben velük –  nem vagyunk tökéletesek, még hibázni is szoktunk. Azért van a felelős műszaki vezetőnk, és a „sétáló emberünk”, és kicsit a műszaki ellenőre is, hogy mire Ön észrevenné, mi már ki is javítottuk a hibát.

Egyszerű elveink vannak, mások talán cégfilozófiának mondanák. Ezek közül a legfontosabb érdemel említést, nevezetesen:

A CSARNOKNAK PONTOSAN OLYANNAK KELL LENNIE, AMILYET ÖN SZERETNE

Mi néhány hét vagy hónap után továbbmegyünk, Ön pedig félévszázadig örvendezik (vagy bosszankodik, ami velünk kizárt) az új csarnokának. Ez a MINŐSÉG!